Vad gör vi på fritiden?

Den tiden som vi är lediga från vårt arbete, skola eller hushållsarbete kallas fritid. I länder som till exempel Sverige har vi relativt mycket fritid i jämförelse med andra länder, i och med våra lagar och regleringar kring arbetstid. Det kommer dessutom an på var och en vad hen vill göra med sin fritid. Här nedan diskuteras olika saker man kan göra på sin fritid. 

Vanliga fritidsaktiviteter 

I Sverige har vi rätt till att ägna oss åt nästan vad som helst under vår fritid. Vanliga fritidsintressen är idrott, dans och teater, att spela musik, att spela tv-och dataspel och läsa böcker. Det går att delta i dessa både som organiserad verksamhet av staten och kommunerna, privat eller på egen hand. Det finns dessutom ofta olika föreningar och samfund kopplade till en viss fritidsaktivitet som man kan engagera sig i. Det kan sägas att det som invånarna i ett land ägnar sig åt på fritiden är den del av kulturlivet i landet, och alla har rätt att delta i kultur. 

Natur och idrott

I Sverige finns det mycket natur som erbjuder flera möjligheter till fritidsaktiviteter. Många uppskattar att promenera i naturen, plocka bär och svamp eller fotografera utomhus. Idrott är också en populär fritidsaktivitet och många tycker om att röra på sig i naturen. Under de varma månaderna kan man till exempel springa utomhus eller simma i havet. Många ägnar sig också åt organiserad idrott som till exempel fotboll utomhus. Under vintern kan man både skida utförs och i spår, åka skridskor och spela ishockey eller åka pulka. 

Det finns såklart flera andra sporter som flera ägnar sig åt som inte kräver en viss säsong då de utövas inomhus. Många spelar tennis, innebandy eller handboll. Det blir även allt vanligare att vara medlem vid ett gym och hålla på med styrketräning eller exempelvis klättring. Yoga och andra organiserade träningspass är också vanliga och genom olika appar blir tröskeln allt lägre att prova på någonting nytt och spännande. 

Musik, konst och litteratur 

Musik är ett väldigt stort fritidsintresse för många och det kan ta sig olika skepnader. Många har som hobby att enbart lyssna på musik. De kan dessutom tycka om ett visst band eller artist särskilt mycket och tillbringa mycket av sin fritid åt att följa med artisten. Detta kan också innebära att man går på konserter, festivaler eller andra musikaliska evenemang. Andra spelar också aktivt något instrument själv eller sjunger solo eller i kör. Att bemästra ett instrument tar tid och många ägnar mycket av sin fritid åt att spela på instrumentet. 

Andra kulturella aktiviteter som konst och litteratur är också populära. Många tycker om att rita eller måla, och gör det antingen i form av en organiserad hobby eller för sig själva. Det är dessutom vanligt att man besöker museer eller gallerier för att titta på konst, vilket många ägnar sina lediga veckoslut åt. Att läsa eller konsumera litteratur i form av till exempel ljudböcker är också vanligt och någonting som inte kräver mycket mera än en bok. Det finns dessutom flera bokklubbar eller dylika organisationer där flera kan samlas för att diskutera det man läst. Många tycker även om att besöka teatrar, dansföreställningar och andra kulturella evenemang. 

Umgänge på fritiden 

Något som blir allt mera vanligt att unga uppger angående vad de gör på sin fritid är att umgås med vänner. Man kan såklart göra flera av de ovannämnda fritidsaktiviteterna tillsammans med någon, men det är också vanligt att man bara träffas och pratar – till exempel över en kopp kaffe. I och med att internet har blivit en så stor del av våra dagliga liv, sker mycket av det sociala över mobiltelefoner idag. Många ägnar sig också åt e-sport och andra forum online, genom vilka man kan vara social och träffa nya vänner världen över.


Bonusar och kampanjer